1 Ιουλ 2009

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ


Μια ιστορική εφημερίδα του περιφερειακού τύπου, η “Μεσόγειος” του Ηρακλείου, ανακοίνωσε χθες την αναστολή της έκδοσής της.
Ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Γραμματικάκης ανακοίνωσε χθες το βράδυ στους εργαζόμενους της εφημερίδας ότι η έκδοσή της θα συνεχιστεί μόνο για έναν μήνα, μέχρι τις 31 Ιουλίου, εξαιτίας της μη ένταξης της ”Μεσογείου” στην επετηρίδα του Υπουργείου με τα έντυπα που θα δημοσιεύουν κρατικές διαφημίσεις, ισολογισμούς, ανακοινώσεις του Δημοσίου κ.ο.κ. Στην ουσία δεν αναγνωρίζεται η “Μεσόγειος” ως εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι εκδίδεται αδιάλειπτα από το 1950, με πρώτο εκδότη τον Αριστοτέλη Κ. Γραμματικάκη.
Το κλεισιμο της ”Μεσογείου” σηματοδοτεί και το τέλος της αθωότητας στο δημοσιογραφικό κόσμο του Ηρακλείου. Ο Κ. Γραμματικάκης ήταν ο τελευταίος δημοσιογράφος- εκδότης, παιδί μιας γενιάς δημοσιογράφων με ήθος και αρχές που δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν και που διέπουν την παλιά κάστα των συναδέλφων του έντυπου Τύπου. Οι εφημερίδες στο Ηράκλειο έχουν περάσει πια στα χέρια επιχειρηματιών, αλλάζοντας το τοπίο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τα γνωστά αποτελέσματα (απειλές και απολύσεις σε όσους απεργούν κλπ)
Στη Μεσόγειο απασχολούνταν 23 άτομα που τώρα μένουν στο δρόμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ”Μεσόγειος” είναι η μοναδική εφημερίδα στο Ηράκλειο που είναι φίλα προσκείμενη στην κυβερνώσα παράταξη (δηλώνοντάς το ανοιχτά, τουλάχιστον). Κάποιοι λένε ότι η απόφαση του εκδότη της ήταν απόρροια της πικρίας που ένιωσε μετάτην απαξίωση που εισέπραξε από την παραταξη που στήριζε όλα αυτά τα χρόνια. Ο Κ. Γραμματικάκης είναι προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Μέχρι την Παρασκευή θα συγκληθεί γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΠΗΝ για να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον της εφημερίδας, μια και κυκλοφορεί ευρέως η πληροφορία ότι ο Κ. Γραμματικάκης προτίθεται να παραχωρήσει τον τίτλο στους εργαζομενους.
Για την ιστορία, στους συνεργάτες της εφημερίδας συγκαταλέχθηκαν διαπρεπείς Έλληνες του πνεύματος, όπως οι Νίκος Καζαντζάκης, με την έγκριση του οποίου η εφημερίδα δημοσίευσε αποσπάσματα από τον “Καπετάν Μιχάλη” και επιστολές του πρός τον ιδρυτή της “Μεσογείου”, Ι. Κακριδής, Παντελής Πρεβελάκης, Δημήτρης Πλάκας, Μενέλαος Παρλαμάς και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ενώ και ο Γιώργος Σεφέρης, επίσης, επέλεξε τη “Μεσόγειο” για την πρώτη δημοσίευση της “Ωδής στον Γ. Κατσίμπαλη”.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) ζητά από το Υπουργείο να επανεξετάσει την απόφασή του, και από τον εκδότη της «Μεσογείου», Κώστα Γραμματικάκη, να αναθεωρήσει τη δική του απόφαση και να δημιουργήσει προϋποθέσεις λειτουργίας της εφημερίδας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.Το Υπουργείο Επικρατείας, θεωρεί η Π.Ο.Ε.ΣΥ. οφείλει να αποκαταστήσει αδικίες σε βάρος ιστορικών εφημερίδων με συνεπή πολυετή αναδρομή.
ΠΗΓΗ mediablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς