2 Φεβ 2010

Η δημοσιογραφία στο απόσπασμα


«Φονική δεκαετία» χαρακτηρίζει η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ το 2009. Η ΔΟΔ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για τους θανάτους των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, που σκοτώθηκαν ασκώντας τα δημοσιογραφικά τους καθήκοντα τη χρονιά που πέρασε.

Η έκθεση περιλαμβάνει λεπτομερείς αναφορές για τους θανάτους των εργαζομένων στα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων και των 32 θυμάτων της σφαγής στις Φιλιππίνες, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η έκθεση είναι περισσότερο από μια αναφορά των θανάτων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ για το 2009», δήλωσε ο Αϊνταν Γουάιτ, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ. «Πάνω από όλα, πρόκειται για ένα αποτρόπαιο απολογισμό των κινδύνων που συνεχίζουν να απειλούν τις ζωές των συναδέλφων μας και στις τέσσερις γωνιές του κόσμου».

Σύμφωνα με τη ΔΟΔ, το 2009 υπήρξε μια από τις χειρότερες χρονιές και σφραγίζει μια δεκαετία βίας, που οδήγησε τη δημοσιογραφία στο απόσπασμα με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό δολοφονιών ανθρώπων των ΜΜΕ. Η δολοφονία της Καναδής ρεπόρτερ Μισέλ Λανγκ στο Αφγανιστάν στις 30 Δεκεμβρίου και η επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι ο φωτογράφος Ζεπόν Κανταγκνταγκόν συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων της σφαγής στις Φιλιππίνες το 2009, ανεβάζει στα 139 θύματα, το συνολικό αριθμό των θανάτων εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Η περιοχή της Ασίας και Ειρηνικού ωκεανού έχουν το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, που έφθασαν τα 52 και ακολουθούν η Βόρεια και Νότια Αμερική με 30 δολοφονίες, εξ αυτών οι 13 σημειώθηκαν στο Μεξικό.

Το περιεχόμενο της έκθεσης προειδοποιεί για τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βίας, που σημειώθηκαν το χρόνο που πέρασε και μαρτυρούν το ενδεχόμενο μιας ακόμη σφαγής σε μέρη που δεν υπάρχει ο νόμος, όπως είναι η Σομαλία ή στις περιοχές του Μεξικό, τις οποίες διαφεντεύουν οι συμμορίες του εγκλήματος.

«Η αδυναμία των κυβερνήσεων να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το ζήτημα και να προστατεύσουν τα ΜΜΕ, έγινε παιχνίδι για όσους ασκούν βία», συμπλήρωσε ο Γουάιτ. «Ο μόνος τρόπος να δώσουμε ένα τέλος, είναι η αταλάντευτη προσήλωση όλων μας προκειμένου να τερματιστεί η ατιμωρησία όσων ευθύνονται για τις δολοφονίες των δημοσιογράφων».

Σημείωση: Εμείς ακόμη περιμένουμε το πόρισμα για τον τρόπο και τίς αιτίες του θανάτου του συναδέλφου μας, πολεμικού ανταποκριτή, Γιώργου Κοίλιαρη "κατά την άσκηση των καθηκόντων του" .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς