29 Ιαν 2013

«Συγγνώμη» Μέρντοκ από το Ισραήλ για «προσβλητικό» σκίτσο


Συγγνώμη ζήτησε ο Ρούπερτ Μέρντοκ για ένα σκίτσο στους Sunday Times που δείχνει τον ισραηλινό ηγέτη Μπέντζαμιν Νετανιάχου να χτίζει τείχος με τσιμέντο στο κόκκινο χρώμα του αίματος, μια εικόνα που εβραίοι ηγέτες είπαν ότι θυμίζει αντισημιτική προπαγάνδα.

Η γελοιογραφία, που δημοσιεύθηκε την Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα, δείχνει τον Νετανιάχου να κρατάει μυστρί και να τσιμεντώνει Παλαιστινίους στο τείχος. Ηταν ένα σχόλιο για τις πρόσφατες εκλογές, στις οποίες το κόμμα του Νετανιάχου κέρδισε, με μικρή πλειοψηφία, τις περισσότερες έδρες στη βουλή.

«Θα συνεχιστεί το τσιμεντάρισμα της ειρηνευτικής διαδικασίας;» έγραφε η λεζάντα, μια αναφορά στις αδιέξοδες συνομιλίες για την ειρήνη, και στο διαχωριστικό «τείχος ασφαλείας» που χτίζει το Ισραήλ, για να αμυνθεί, όπως λέει, από παλαιστίνιους βομβιστές αυτοκτονίας.


Ο αυστραλός μεγιστάνας του Τύπου έγραψε στο Twitter ότι ο γελοιογράφος Τζέραλντ Σκαρφ - βεταράνος που συχνά σχεδιάζει εικόνες με αίμα - δεν απηχεί την επίσημη γραμμή της εφημερίδας. «Παρά ταύτα οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη για το γκροτέσκο, προσβλητικό σκίτσο», έγραψε ο Μέρντοκ.

Ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στη Βρετανία εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τον παραλληλισμό που είδαν ανάμεσα στο σκίτσο και στην ιστορική αντισημιτική προπαγάνδα - κυρίως τον διεστραμμένο μύθο ότι Εβραίοι χρησιμοποιούν μυστικά ανθρώπινο αίμα σε θρησκευτικές ιεροτελεστίες.

Εξοργίστηκαν ιδιαίτερα επειδή το σκίτσο δημοσιεύθηκε την ημέρα κατά την οποία τιμώνται οι Εβραίοι που εξοντώθηκαν από τους ναζιστές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Συμβούλιο Αντιπροσώπων των Βρετανών Εβραίων, που εκπροσωπεί τους 265.000 Εβραίους που ζουν στη Βρετανία, κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στην Επιτροπή Παραπόνων για τον Τύπο.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Βρετανία εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του.

Ο γελοιογράφος, ο οποίος εργάζεται σε βρετανικές εφημερίδες από την δεκαετία του 1960, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς