17 Φεβ 2013

Μια γυναίκα για το τιμόνι της «Monde»


Τελικά, οι μέτοχοι της «Μοντ» επέλεξαν το αουτσάιντερ. Συνολικά τέσσερις εσωτερικούς υποψήφιους άρχισαν να περνούν από «οντισιόν» πριν από δεκαπέντε ημέρες για τον διευθυντικό θώκο της γαλλικής εφημερίδας, που ορφάνεψε βίαια τέλος Νοεμβρίου με τον θάνατο του Ερίκ Ισραελεβίς. Με τα πολλά, αποφάσισαν να προτείνουν προς ψήφιση στην Ενωση Συντακτών της «Μοντ» την υποψήφια-έκπληξη, τη 46χρονη Ναταλί Νουγκερέντ.


Εδώ και δύο εβδομάδες η τριάδα των μετόχων της «Μοντ» - ο μαικήνας Πιερ Μπερζέ, ο επιχειρηματίας Ξαβιέ Νιλ και ο τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς - δεν κατόρθωνε να συμφωνήσει σε ένα όνομα. Ο Μπερζέ ήθελε τον 56χρονο Φρανκ Νουσί, δημοσιογράφο στη «Μοντ» από το 1985 και υπεύθυνο αρθρογραφίας. Ο Νιλ και ο Πιγκάς προωθούσαν την υποψηφιότητα του 45χρονου αρθρογράφου Αρνό Λεπαρμαντιέ - ήδη υποψήφιου το 2011. Οσο για την υποψηφιότητα του 67χρονου Αλέν Φοζάς, οικονομικού συντάκτη και πρεσβύτερου των συντακτών, αυτή θεωρείτο «συμβολική».

Το 2011, την προηγούμενη φορά που η «Μοντ» αναζητούσε διευθυντή, ο Πιγκάς ζητούσε κάποιον με προφίλ «σπασίκλα σαραντάρη» - «quadra geek». Είχε υποχωρήσει όμως και είχε δηλώσει σύμφωνος για τον Ισραελεβίς. Αυτή τη φορά, δεν δεχόταν να κάνει καμία υποχώρηση. Η συναίνεση ήρθε τελικά απέξω, με τη Ναταλί Νουγκερέντ, μοναδική γυναίκα που διεκδίκησε το πόστο και τελευταία υποψηφιότητα που δηλώθηκε. «Επέλεξαν τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή», εξηγεί δημοσιογράφος.

Υπεύθυνη σήμερα διπλωματικού ρεπορτάζ, η Νουγκερέντ εργάζεται στη «Μοντ» από το 1996. Απέκτησε τα πρώτα της γαλόνια ως ανταποκρίτρια της «Λιμπερασιόν» στον Καύκασο, κατόπιν πέρασε για λίγο από τη στήλη «Πορτρέτα» της εφημερίδας και έφυγε ξανά για την Ουκρανία, ως ανεξάρτητη ρεπόρτερ. Στη συνέχεια ανέλαβε ανταποκρίτρια της «Μοντ» στη Μόσχα. Χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους της «άτεγκτη», «φιλόδοξη» και «ασυμβίβαστη». Το 2005 βραβεύτηκε με το βραβείο Αλμπέρ-Λοντρ για τα ρεπορτάζ της από τον πόλεμο της Τσετσενίας.

ΤΗΝ ΕΙΔΑΝ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ. Οι μέτοχοι την είδαν συνολικά τρεις φορές, η τελευταία το πρωί της Τρίτης, ενώ οι άλλοι τρεις υποψήφιοι είχαν περιοριστεί σε μία «ακρόαση». Φέρεται να εκτίμησαν την «απρόσμενη υποψηφιότητα» της Νουγκερέντ, μιας «σπουδαίας γυναίκας».

Για τη δημοσιογράφο, ξεκινάει τώρα ένας μαραθώνιος. Το πρωί της Τετάρτης έγινε δεκτή από τα έντεκα μέλη του συμβουλίου διαχείρισης της Ενωσης Συντακτών της «Μοντ». Την ερχόμενη Πέμπτη θα παρουσιάσει το όραμα και τους συνεργάτες της στους συντάκτες, στην αίθουσα συνεδριάσεων της εφημερίδας. Θα εμφανιστεί επίσης ενώπιον της επιτροπής ηθικής και δεοντολογίας. Τελευταίο και πιο κρίσιμο βήμα: η υποψηφιότητά της θα κριθεί με ψηφοφορία από την Ενωση Συντακτών, την 1η Μαρτίου, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης. Ο διορισμός της, για εξαετή θητεία, θα πρέπει κατόπιν να επικυρωθεί από το εποπτικό συμβούλιο. Κι αν όλα πάνε καλά, η Νουγκερέντ θα εισέλθει σε μια πολύ πολύ κλειστή λέσχη: διευθύντρια εφημερίδας υπάρχει σήμερα στη Γαλλία μόνο μία, η Ντομινίκ Κινιό, διευθύντρια της «La Croix».

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς