27 Μαΐ 2013

Μειώθηκαν οι γυναίκες μέλη των Δημοσιογραφικών Ενώσεων στην Ευρώπη

Κοινή έρευνα που δημοσιοποίησαν η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καταδεικνύει ότι στην Ευρώπη το ένα τρίτο (42%) των μελών των δημοσιογραφικών Ενώσεων είναι γυναίκες και το 36% καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις.

Εν τούτοις τα στοιχεία της έρευνας αποκάλυψαν ότι σε 21 ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές Ενώσεις και οργανώσεις, καταγράφεται μείωση κατά 3% του αριθμού των γυναικών μελών των Ενώσεων και της ηγεσίας αυτών, σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα της ΕΟΔ, το 2006.

«Εφόσον δεν  παρατηρείται αναστροφή της σχετικής τάσης και δεν έχει προχωρήσει η βελτίωση της αντιπροσωπευτικότητας των δύο φύλων, οι δημοσιογραφικές Ενώσεις οφείλουν να μην εφησυχάζουν, καθόσον το ζήτημα της ισότητας δεν έχει ακόμη εδραιωθεί», δήλωσε η Μπεθ Κόστα Γενική Γραμματέας ΔΟΔ και συνέχισε: «Τα ευρήματα της έρευνας θα μας βοηθήσουν, να προχωρήσουμε σε στοχευμένες δράσεις για να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών μελών των δημοσιογραφικών Ενώσεων και να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους».

Η έρευνα επιχειρεί να εξετάσει κατά πόσον περιορίστηκε το χάσμα, που παρατηρείται στην αντιπροσωπευτικότητα των δύο φύλων στις δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές Ενώσεις.  Στην έρευνα επίσης, εξετάζεται ο αριθμός των γυναικών μελών των Ενώσεων που είναι νέες σε ηλικία  και ο συνολικός αριθμός μελών των Ενώσεων που είναι νέοι σε ηλικία, καθώς και ο αριθμός των δημοσιογράφων φρήλανς και εκείνων, που έχουν μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η ΕΟΔ πρόσφατα εξέλεξε γυναίκα Αντιπρόεδρο και στο συνέδριο της ΔΟΔ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο πρόκειται επίσης, να εκλεγεί καινούργια ηγεσία.

«Το συνέδριο της ΔΟΔ θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να δοθεί απάντηση στο ζήτημα της ισότητας των φύλων στην ηγεσία της Ομοσπονδίας μας», δήλωσε η Μπεθ Κόστα και συνέχισε: «Εχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την υλοποίηση όλων αυτών και να εδραιωθεί η ισότητα στις εργασίες του Συνεδρίου. Ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρύνουμε τις γυναίκες, να θέσουν υποψηφιότητα και να λάβουν ενεργό μέρος σε όλες τις συνεδριακές  δραστηριότητες».

Μπορείτε να αναζητήσετε την έρευνα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ifj.org/assets/docs/237/243/b0652ed-0d1a9f3.pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς