2 Μαΐ 2013

Συναγερμός για την υπεράσπιση της δημοσιογραφίας


 Αγωνιστικό μήνυμα για προάσπιση της ελευθεροτυπίας απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) σε όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους και στους άλλους εργαζόμενους στον Τύπο και στα 600.000 μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, συμμετέχοντας στον εορτασμό της 3ης Μαΐου, ως Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου.

  Η ΠΟΕΣΥ αποτίοντας φόρο τιμής στους δολοφονημένους λειτουργούς του Τύπου, με αυξημένες το 2012 τις δολοφονίες κατά 30%, σ’ όλο τον κόσμο, καλεί τον κλάδο σε μαχητική εγρήγορση για διασφάλιση των συνθηκών εργασίας και της ελευθερίας της έκφρασης σ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης.


  Στην Ελλάδα από καιρό ο Τύπος βρίσκεται υπό διωγμό. Στυγνή κι απάνθρωπη η εργοδοσία στέλνει κάθε μέρα χιλιάδες εργαζόμενους όλων των μέσων ενημέρωσης στην ανεργία. Παντού κυριαρχεί η ανασφάλεια. Οι μειώσεις μισθών πλήττουν βάναυσα το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Οι συνταξιούχοι πένονται και δοκιμάζονται βάναυσα, από τη συνεχή υπονόμευση των ασφαλιστικών ταμείων, με την υφαρπαγή των αποθεματικών τους από τους τροϊκανούς.

  Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι εργαζόμενοι κακοποιούνται, προπηλακίζονται και απειλούνται από τους αχαλίνωτους και ατιμώρητους άνδρες των ΜΑΤ και τον υπόκοσμο στους δρόμους και στα γήπεδα. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Πολλοί άνεργοι είναι αποκλεισμένοι ακόμα κι από τα προσωρινά ή εορταστικά επιδόματα ανεργίας. Και όλοι οι εργαζόμενοι διακατέχονται από τον τρόμο αιφνίδιας ανεργίας τους.

  Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα έχουν πυκνώσει, σ’ επικίνδυνο βαθμό για τη λειτουργία της δημοκρατίας, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις εργοδοσίας και κυβέρνησης, με πρωτοφανείς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης. Η αποκαλυπτική και αδέσμευτη δημοσιογραφία παρεμποδίζεται σε πολλά ιδιωτικά μέσα και στην ΕΡΤ, με διευθυντικές παρεμβάσεις στη δημοσιογραφική δουλειά και απολύσεις.

  Η ανακοπή αυτής της αντιδημοκρατικής κατηφόρας στη χώρα μας, μόνο με δυναμική, αγωνιστική και αποφασιστική εναντίωση όλων των εργαζομένων μπορεί να επιτευχθεί. Η υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας είναι το κύριο συνταγματικό και επαγγελματικό καθήκον μας.

  Η ΠΟΕΣΥ ενώνει τη φωνή της στις εκκλήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, για την άμεση απελευθέρωση των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Κίνα, Ιράν, Τουρκία και Ερυθραία που έχουν τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους. Για τη χώρα μας, καλεί όλες τις Ενώσεις Συντακτών και τις διοικήσεις όλων των άλλων Ενώσεων και Ομοσπονδιών του Κλάδου να σημάνουν συναγερμό και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κοινούς αγώνες, για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και πρακτικών, που οδηγούν τον κλάδο σε αφανισμό, σε εξόντωση των εργαζομένων και σε φίμωση της ελευθεροτυπίας. Για να επανακτήσουν οι δημοσιογράφοι συνθήκες ελεύθερης εργασίας, ώστε να ανταποκριθούν ανεμπόδιστοι στην υποχρέωσή τους, για αντικειμενική, πλουραλιστική και πολυφωνική ενημέρωση του λαού μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς