21 Μαΐ 2013

Φωτορεπορτάζ και Photoshop


Η «αισθητική επέμβαση» στις φωτογραφίες μόδας ή στα εξώφυλλα των life style περιοδικών αποτελεί κοινή και γνωστή πρακτική. Όμως τον τελευταίο καιρό έχει μεταπηδήσει και στον χώρο της ειδησεογραφικής φωτογραφίας. Οι πιο διάσημοι φωτορεπόρτερ στον κόσμο αναθέτουν τον «καλλωπισμό» των φωτογραφιών τους σε ειδικά εργαστήρια, που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν μια συνηθισμένη φωτογραφία σε ένα μικρό έργο τέχνης. Συνήθως είναι αυτές οι φωτογραφίες που κερδίζουν και τα περισσότερα βραβεία.


 Όπως για παράδειγμα η φωτογραφία του Σουηδού Πολ Χάνσεν που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον εφετινό διαγωνισμό World Press Photo. Το επίμαχο καρέ τραβήχτηκε στη Γάζα, στις 20 Νεομβρίου του 2012 κατά τη διάρκεια της κηδείας δύο παιδιών, που είχαν πέσει θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών. Σχετικά με τη συγκεκριμένη φωτογραφία έχει ξεσπάσει ένας μίνι πόλεμος στο Διαδίκτυο, όσον αφορά τον βαθμό της ψηφιακής επεξεργασίας που έχει υποστεί και αν αυτό αντιβαίνει στη δεοντολογία και αξίζει να της αφαιρεθεί το βραβείο. Υπενθυμίζεται ότι οι κανονισμοί του διαγωνισμού ορίζουν ότι «το περιεχόμενο της φωτογραφίας δεν πρέπει να παραποιηθεί. Μόνο ρετουσαρίσματα επιτρέπονται».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αναλυτής Νιλ Κτάβιτζ έγραψε στην ιστοσελίδα extremetech.com ότι η φωτογραφία δεν ήταν αυθεντική και ότι ήταν σύνθεση τριών διαφορετικών καρέ. Ο Χάνσεν με δηλώσεις του αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες και έστειλε την ανεπεξέργαστη φωτογραφία στους ειδικούς του διαγωνισμού, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ναι μεν η φωτογραφία είχε «πειραχτεί» όσον αφορά στον τόνο και τα χρώματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν μοντάζ διαφορετικών φωτογραφιών.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει: κατά πόσον η δύναμη της φωτογραφίας του Χάνσεν οφείλεται στην επεξεργασία; Χωρίς κανείς να αμφισβητεί την τραγικότητα του θέματος θα είχε τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσει το πρώτο βραβείο αν δεν είχε ρετουσαριστεί;

Οι δυνατότητες που προσφέρουν λογισμικά προγράμματα όπως το Photoshop είναι κυριολεκτικά απεριόριστες. Οι φωτορεπόρτερ στέλνουν τις φωτογραφίες τους σε ειδικά εργαστήρια στα οποία «μάγοι» του Photoshop αναλαμβάνουν να διορθώσουν ή να τονίσουν τα χρώματα και τις λεπτομέρειες με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ζούμε στην εποχή της εικόνας και όπως λένε «μία εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις». Ακόμα και αν η αλήθεια είναι «ωραιοποιημένη» δεν παύει να μας συγκινεί.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς