11 Ιουν 2013

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφασίζουν για την ΕΡΤ

Στην κορυφή της ατζέντας των πολιτικών αρχηγών που θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες θα τεθεί το θέμα της ΕΡΤ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των φορέων απ΄ όπου θα πραγματοποιηθούν απολύσεις προσωπικού.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός με την άφιξη στην Αθήνα του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας, καθώς οι δανειστές στις συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσαν επιτακτικά το θέμα των 2.000 απολύσεων από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», υψηλόβαθμος παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου επικοινώνησε χτες με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θέτοντας επί τάπητος την πρόταση για «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ και επαναλειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, με νέα δομή και λιγότερο προσωπικό.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και παρέπεμψαν το θέμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Σημείωσαν μάλιστα ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και οικονομικής εξυγίανσης της ΕΡΤ θέτοντας όμως βέτο σε οποιαδήποτε πρόταση που θα βάζει λουκέτο στον οργανισμό.

Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης είχαν ζητήσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σύσκεψης από τον Αντ. Σαμαρά να γίνει αναλυτική συζήτηση για την ΕΡΤ στην επόμενη συνάντησή τους. Οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων μετά τις διαφωνίες για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ το θέμα των απολύσεων προβάλλει ως το νέο «αγκάθι» που δημιουργεί προβλήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η ΝΔ φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των 2.000 απολύσεων εντός του Ιουνίου.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αναμένουν μια κίνηση «συμβιβασμού» από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και εκτιμάται ότι τόσο η Ιπποκράτους όσο και η Αγ. Κωνσταντίνου δεν θα παραχωρήσουν «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση για το θέμα των απολύσεων.

Στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών θα παρουσιαστούν σενάρια για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΡΤ όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται οι καταργήσεις περιφερειακών σταθμών, η συρρίκνωση της ΕΤ1 και ο περιορισμός των εξωτερικών παραγωγών.

Συγχωνεύσεις

Συνολικά υπολογίζεται ότι από την αναδιοργάνωση των δομών στην ΕΡΤ θα αποχωρήσουν περισσότεροι από 600 υπάλληλοι κυρίως τεχνικών και διοικητικών καθηκόντων. «Ζωντανό» παραμένει και το σενάριο για τη συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) απ' όπου υπολογίζεται ότι θα μειωθεί το προσωπικό κατά 900 περίπου εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις για τις 2.000 απολύσεις θα ληφθούν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκάλεσαν τα αποτελέσματα της σύσκεψης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν εξαρχής και με έντονο τρόπο το θέμα των 2.000 απολύσεων. Ο κ. Μανιτάκης από την πλευρά του δήλωσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης τονίζοντας όμως ότι έχει παραδώσει μελέτη σκοπιμότητας για την κατάργηση και αναδιοργάνωση δημοσίων φορέων.

Από την τρόικα
Κόκκινη κάρτα για την κινητικότητα

«Κόκκινη κάρτα» έβγαλαν οι δανειστές στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων, καθώς δεν παρέλαβαν αναλυτικά στοιχεία για την εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Μανιτάκης δήλωσε ότι μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα παρουσιάσει τον τελικό σχεδιασμό των καταργούμενων θέσεων από όλους τους φορείς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τόμσεν έθεσε θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό στοιχεία που αφορούν όχι μόνο τις καταργούμενες θέσεις αλλά και τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους για έναν χρόνο. Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει τα συμπληρωματικά στοιχεία στα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στη χώρα μας.

Πηγή: Νίκος Β. Τσίτσας-ΕΘΝΟΣ, ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς