11 Ιουν 2013

Σενάρια για τρίμηνο "λουκέτο" στην ΕΡΤ

Η αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα, μετά και τη δημοσίευση την Τρίτη το μεσημέρι της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.

Τις ανακοινώσεις θα κάνει, κατά πάσα πιθανότητα, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξει τρίμηνο "λουκέτο" στην ΕΡΤ, η οποία θα επαναλειτουργήσει μετά το καλοκαίρι υπό νέο καθεστώς.

Αντιδράσεις


ΠΑΣΟΚ

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που όπως επισημαίνει η Ιπποκράτους, "ήδη δημοσιεύτηκε -χωρίς τις υπογραφές όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου".

"Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες  και τετελεσμένα. Η ύπαρξη της κυβέρνησης αυτής είναι εθνική ανάγκη.  Αυτή μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο και σαφείς κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

"Η μεταρρύθμιση στο κράτος και ιδίως στη δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Παρότι έχει συμφωνηθεί, εδώ και εβδομάδες, συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών μεταξύ των τριών αρχηγών, αυτό δεν έχει εφαρμοστεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει επιτευχθεί μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα σε πρώτη φάση κι έτσι η χώρα, πράγματι τελεί υπό την πίεση της καταβολής της δόσης. Τέτοιες πιέσεις έχουμε ζήσει πολλές  φορές στο πρόσφατο παρελθόν και βρήκαμε λύση. Πρέπει η χώρα να είναι διεθνώς αξιόπιστη, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό", τονίζει η Ιπποκράτους.

Για τις εξελίξεις στην  ΕΡΤ

"Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της. Ζητούμε συνεπώς να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν", σημειώνει το ΠΑΣΟΚ .

ΚΚΕ

"Με την καταδικαστέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών με σοβαρές συνέπειες για το λαό", αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και προσθέτει: "Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους".

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση και για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία επισημαίνει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης που με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς να βάζουν λουκέτο, να συγχωνεύουν και να καταργούν δημόσιους οργανισμούς, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

Η απόφαση αυτή πρέπει να συναντήσει την καταδίκη και την αποφασιστική αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

ΑΝΕΛ

"Ότι δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ επί Ηλία Μόσιαλου, το προχωράει τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση: τη διάλυση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού", αναφέρει ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης για θέματα ΜΜΕ των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

"Για τον εξορθολογισμό δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, διότι είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο  αναπτύχθηκαν κομματικοί στρατοί μέσα στην ΕΡΤ Α.Ε. Η εμπειρία μου - πχ- στη δεκαετία του 80, είναι δεδομένη. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα διαλύσουν τα πάντα για να φτιάξουν ένα μικρομαγαζάκι στα μνημονιακά μέτρα και ούτε μπορούν να το χρεωθούν όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που πραγματικά πιστεύουν στο αγαθό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας", επισημαίνει ο κ. Κουίκ.

Επιπλέον, επισημαίνει, "μου φαντάζει αδιανόητο το σχέδιο να καταργήσουν τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που είναι το τελευταίο κάστρο στο να διατηρηθούν ζωντανές οι πάσης φύσεως δραστηριότητες, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα σε όλη την χώρα, δηλαδή η φωνή της Ελλάδας"

"Δεν μπορώ, επίσης, να απέχω από τη βεβαιότητα που διακατέχει την πλειοψηφία των πολιτών, ότι τα ρολά στην ΕΡΤ και η μετέπειτα συρρίκνωσή της, είναι μποναμάς στα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία φυσικά δεν αρνούμαι, αλλά σε ένα πεδίο υγιούς και ίσου ανταγωνισμού. Όπως διαβλέπω με βεβαιότητα, ότι κομμάτια της ΕΡΤ Α.Ε. βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις είναι ο πρώτος πυλώνας, κυρίως της ενημέρωσης", καταλήγει ο Τέρενς Κουίκ.

ΑΔΕΔΥ

«Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει την πραξικοπηματική έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία οι Υπουργοί της Κυβέρνησης θα μπορούν να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις συμφωνίες τους με την Τρόικα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει:

«Ο στόχος είναι προφανής και αφορά στην άμεση διάλυση των δημοσίων φορέων και τις άμεσες ή έμμεσες απολύσεις 14.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουλίου.  Σήμερα η Κυβέρνηση αποφάσισε τον "ξαφνικό θάνατο" της ΕΡΤ. Με αυτόν τον πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο βάζει "λουκέτο" στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στην αντικειμενική ενημέρωση και στον πλουραλισμό των ειδήσεων καταφέρνοντας ένα βαρύτατο πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα, αλλά και κάθε πολίτη, να αποτρέψουν τα σχέδια Κυβέρνησης και Τρόικας, που επιδιώκουν με συνοπτικές διαδικασίες να διαλύσουν τους δημόσιους φορείς, να συρρικνώσουν τα δημόσια αγαθά και να προσθέσουν χιλιάδες εργαζόμενους στις λίστες των ανέργων».

Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς