13 Ιουν 2013

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: «Βήμα κατά της δημοκρατίας» το λουκέτο στην ΕΡΤ

Ως «σαφές βήμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα και ως κίνδυνο
στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση», καταγγέλλουν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και ο Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEEMO), που εδρεύουν στη Βιέννη, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει και τους θεσμούς της Ευρωπαικής Ενωσης να αντιδράσουν επειγόντως σε αυτό το «ανησυχητικό βήμα».


Σε σχετική ανακοίνωση, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, Άντονι Μιλς, δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχος για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει πλήρως τη λειτουργία της δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, με αποτέλεσμα, σε περίοδο εθνικής κρίσης, η ελληνική κοινή γνώμη, που έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στη χώρα και αλλού, να στερείται ενός σημαντικού διαύλου πληροφόρησης».

Ο ίδιος καλεί «την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της και να λάβει υπόψη ότι η μείωση του κόστους ενός δημόσιου μέσου δεν χρειάζεται να οδηγήσει σε πλήρη αναστολή της λειτουργίας του, θέτοντας σε κίνδυνο το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης, 'Ολιβερ Βούγιοβιτς, καταγγέλοντας την κυβερνητική απόφαση ως «ένα σαφές βήμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα», καλεί «τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να κάνει χρήση της εξουσίας του και να ανακαλέσει την απόφαση» και ταυτόχρονα ζητά «από τους θεσμούς της ΕΕ στις Βρυξέλλες να αντιδράσουν επειγόντως σε αυτό το ανησυχητικό βήμα στο οποίο προέβη η Αθήνα».

Σύμφωνα με τον κ. Βούγιοβιτς, «η κυβέρνηση, αντί να συμβάλει στη μεταρρύθμιση της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και να δώσει στους διευθύνοντες την ΕΡΤ τη δυνατότητα να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση του κόστους και του αριθμού των εργαζομένων, αντί να υποστηρίξει έναν ανοιχτό δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ και να σιγήσει μια σημαντική φωνή των ΜΜΕ στην Ελλάδα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως, υπερασπιζόμενος την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ΕΡΤ είναι μια μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης ενώ προστίθεται ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναλειτουργήσει τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, συρρικνωμένη, στο τέλος του καλοκαιριού.

Αναφέρεται επίσης ότι τα ελληνικά ΜΜΕ αντέδρασαν με οργή, με την ένωση δημοσιογράφων να έχει προκηρύξει 48 ωρη απεργία, ενώ επίσης οργισμένοι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κεντρικό κτίριο της ΕΡΤ και ακόμη πως, σε ένδειξη συμπαράστασης οι ιδιωτικοί σταθμοί το βράδυ της Τρίτης δεν μετέδωσαν δελτία ειδήσεων ούτε άλλες ζωντανές εκπομπές για έξι ώρες.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς