17 Ιουν 2013

ΣτΕ: Ανοιχτή η ΕΡΤ μέχρι τη σύσταση νέου φορέα


Να ανασταλεί η κοινή υπουργική απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας και διέταξε τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα μέχρι να συσταθεί νέος φορέας.

Ειδικότερα, αναστέλλει την κοινή υπουργική απόφαση αποκλειστικά ως προς το μέρος με το οποίο προβλέπεται


Α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ και

Β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές

Διατάσσει ακόμα τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η ακρόαση των νομικών εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Δημοσίου ενώπιον του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κώστα Μενουδάκου.

Ο κ. Μενουδάκος απέρριψε αίτημα των δικηγόρων του δημοσίου να δοθεί προθεσμία για να προσκομίσουν συμπληρωματικά στοιχεία.

Η πλευρά του Δημοσίου υποστήριξε πως  ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν έχει δυνατότητα να εκδώσει προσωρινή διαταγή που να παγώνει την  κοινή υπουργική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ , καθώς αυτό είπαν είναι αρμοδιότητα μόνο της επιτροπής αναστολών.  Είπαν ακόμα ότι η απόφαση δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης.

Κατά πληροφορίες οι εκπρόσωποι του δημοσίου υποστήριξαν πως ανεξάρτητα από την απόφαση η διάλυση της εταιρείας (ΕΡΤ) έχει ήδη συντελεσθεί ενώ συμπλήρωσαν πως η χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να έχει δημόσια τηλεόραση.

Η πλευρά της ΠΟΣΠΕΡΤ ανέπτυξε επτά λόγους για τους οποίους πρέπει να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση. Προσκόμισε νέα συμπληρωματικά στοιχεία υποστηρίζοντας ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ ήδη καταστρατηγούνται θέματα πολιτικής προστασίας, δημόσιας ασφάλειας κι εθνικής άμυνας . Χαρακτήρισαν την απόφαση αντισυνταγματική λέγοντας ότι υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες  διότι παρακάμφθηκε η Βουλή και τόνισαν ότι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρακάμφθηκε ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Α Μανιτάκης.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς