15 Ιουν 2013

O «Αντωνάκης», η «Ελενίτσα» και το playroom!

Της Αλεξίας Κοσίνα

Δεν ξέρω γιατί η σχέση Κυβέρνησης (Πρωθυπουργού)- ΕΡΤ  μου θυμίζει τον «Αντωνάκη» και την «Ελενίτσα». Ίσως γιατί η ΕΡΤ όπως και η «Ελενίτσα» της υπέροχης κωμωδίας, ξεκίνησε για  κυρά κι αφέντρα. Για «σύζυγος». Όπως έχει ανάγκη κάθε καλό σπίτι. Με μια μοναδική διαφορά: Η ΕΡΤ δεν κατέληξε σεβαστή σύντροφος, (έστω και μετά από ένα...διαζύγιο!) αλλά  ερωμένη που της έριξαν «άκυρο».  Στα χρόνια της συμβίωσής τους, φάνηκε μεν όλη η «ομορφιά» κι η προίκα της η ζηλευτή, αλλά φάνηκε και η κατάρα της ΕΡΤ-«Ελενίτσας»: να «πεθάνει» πειθήνια και υπάκουη, στις επιθυμίες του «Αντωνάκη» της. Χωρίς ποτέ να του πει ένα: «Εσύ, σκάσε Αντωνάκη μου»! Γι’ αυτό ίσως και η «σχέση» γι’ αλλού ξεκίνησε κι αλλού  κατέληξε! Με τον «Αντωνάκη» να σχολά την «Ελενίτσα», αντί να πάρει το καπελάκι του να φύγει.

Όμως «Αντωνάκη», αν ήσουν πραγματικός μάγκας, μια «γυναίκα» τόσο «πιστή» και απαραίτητη δεν την... σχολάς. Αν δεν σου αρέσει όπως είναι τώρα, κοίτα τι έκανες και την έφερες σ’αυτή την κατάσταση. Η συμπεριφορά η δική σου και του κάθε «Αντωνάκη», που είχε δικαιοδοσία πάνω στην «Έλενίτσα», την κατάντησαν... «Μαντάμ Ορτάνς» και το «...Μέγαρο» της, από Βερσαλλίες σε πολυτελή οικία της Τρούμπας! Άλλοι να την αγαπούν, άλλοι να την μισούν κι όλοι μαζί να τη βρίζουν για ότι είναι... Ήταν. Τι ήταν; Το αγαπημένο playroom του εκάστοτε «Αντωνάκη»! Γιατί βλέπεις, η «Ελενίτσα» εκτός από καλή προίκα, τον «οβολό» του κάθε Έλληνα πολίτη, είχε και μεγάάάλη καρδιά. Όλους τους χώραγε! Ψέμματα; Τί; Ήθελες να πάψει αυτό; Να ελαφρύνεις τον Έλληνα από αυτό τον κεφαλικό φόρο;  Έλα ρε «Αντωνάκη»... μεταξύ μας; Δεν τα ζύγιασες καλά τα πράγματα.

Η «Ελενίτσα» κύριε «Αντωνάκη» ήταν παντού: σε κάθε σου ταξίδι, να καλύπτει για πάρτη «σου» τα πάντα, από το χαμόγελο και τη χειραψία, μέχρι το κιχ! Και το έκανε. Όπως κάλυπτε και κάθε μεγάλο ή μικρό γεγονός, σ’όποια γωνιά του κόσμου, εκεί που γραφόταν ή παραγραφόταν η ιστορία, ήταν παρούσα! Με δικά της έξοδα. Για να μην μιλήσω για τις φανφάρες και τα πάσης φύσεως πανηγυράκια της «γειτονιάς», που οι «Οικονόμοι» του σπιτικού της «Ελενίτσας» ήθελαν να ζήσουν, ή να κάνουν το κομμάτι τους, πίνοντας» εις υγείαν του κορόιδου» Έλληνα που πλήρωνε! (για να μην πω του μ@λ@κ@)!

Η «Ελενίτσα», βρισκόταν παντού: σε πόλεις, χωριά, νησιά, σε όλη την επικράτεια αυτής της χώρας και στο εξωτερικό, ακόμα κι εκεί όπου οι μεγαλομιντιάρχες δεν επένδυαν γιατί δεν τους συνέφερε.  Ήταν ο σύνδεσμος του κάθε ξενιτεμένου/απόδημου με το «σπίτι» του. Ο σύνδεσμος του παππού και της γιαγιάς απ’ το ακριτικό χωριό με τον κόσμο. Και το έκανε επίσημα. Με άδεια. Η ΜΟΝΗ που είχε ΆΔΕΙΑ. Τί; Χάλαγε την πιάτσα; Έμ! έτσι είναι, όταν οι λοιπές «επαύλεις» των μεγαλομιντιαρχών ήταν και παραμένουν «αυθαίρετα»). Μη μου πεις τώρα ότι έδωσες στο ΑΡΤ πανελλαδική άδεια εμβέλειας, την ώρα που χαροπάλευε η «Ελενίτσα», γιατί μπράβο δε θ’ακούσεις!)

Η «Ελενίτσα» «Αντωνάκη» είχε φιλοξενήσει στο σπιτικό της προσωπικότητες, όπως ο Ελύτης, ο Μυριβήλης, ο Χατζηδάκης, ο Χορν κι άλλους εξίσου σημαντικούς δημιουργούς. Όλοι τους ανέλαβαν από έναν τομέα του νοικοκυριού της «Ελενίτσας» και τον στόλισαν, τον ανέδειξαν! Αυτό το νοικοκυριό φιλοξενούσε επίσης ως πρόσφατα έναν βραβευμένο «Εξάντα», μια σπουδαία «Μηχανή του χρόνου», κάποια εξαιρετικά «Μουσικά Σύνολα», όπως και σπουδαία έργα μικρών και μεγάλων δημιουργών. Τά ’χεις ακουστά όλ’ αυτά «Αντωνάκη»; Για να μη μιλήσω για το πόσο αξιόλογη ήταν η κυρία «Ελενίτσα» στο μεγάλωμα των παιδιών, με παιχνίδια, ψυχαγωγικά κι επιμορφωτικά προγράμματα, που δεν υπήρχε περίπτωση να φιλοξενηθούν σε άλλη «έπαυλη» μεγαλομιντιάρχη! Και που να τα βάλουν άλλωστε, όταν το... κενό περιεχομένου «μαγαζί» τους γεμίζει κυρίως από τη «Σάρα τη Μάρα και το κακό συναπάντημα»! Και το «πνευματικό της παιδί»; Το πολύτιμο Αρχείο της; Θα προστατευτεί η συλλογική μνήμη και κληρονομιά «Αντωνάκη», ή θα αφήσεις να γίνει σειρά μονομαχιών κι όποιος επικρατήσει θα το πάρει έπαθλο;

 Αν ήσουν μάγκας, αν είχες τα... κότσια (μη πω κάτι άλλο, πιο ταιριαστό) «Αντωνάκη», θά ‘παιρνες την απόφαση να την ΕΞΥΓΕΙΑΝΕΙΣ! Με πυγμή και μπέσα. Και σ’ όποιον αρέσει. Όποιου δεν του αρέσει, να πάρει το καπελάκι του να φύγει. Αλλά δεν είσαι. Αποδεικνύεσαι ψευτόμαγκας.  Και ξέρεις γιατί; Γιατί χρόνια τώρα, και με τη δική σου ανοχή και παρότρυνση, κομματόσκυλα, νταβατζήδες, λαμόγια, γλάστρες, δικά «μας» και δικά «σας» κα(ω)λόπαιδα, περαστικοί, άσχετοι, ρεμπεσκέδες, αργόσχολοι, ανειδίκευτοι και κοινοί κλέφτες, πάσης φύσεως «ημέτεροι» και ρουσφετοπελάτες, «ειδικοί» και «γενικοί» «ειδικών καθηκόντων και μισθολογίων» που βολεύατε με την πολιτική σου παρέα κύριε «Αντωνάκη», άρμεγαν τη χρυσή αγελάδα "Ελενίτσα". Με τη συναίνεσή σου πουλιόταν η δουλειά της «Ελενίτσας» (οι ανταποκρίσεις, τα ρεπορτάζ) με γελοία αντίτιμα στους μεγαλομιντιάρχες κι ας έχανε έσοδα το νοικοκυριό της «Ελενίτσας». Θα μου πεις, το κέρδος της δικής σου προβολής και των πεπραγμένων σου, αρκούσε. Και η διατήρηση των «καλών» σας σχέσεων, θα συμπληρώσω. ΟΚ, αλλά μετά μη μιλάς για χρέη ή ελλείμματα, όταν μια ιδιωτική... μαύρη τρύπα (ελλειμμάτων), τη «βούλωσες» με μια «δωροεπιταγή» 92 εκ. ευρωπουλακίων, από τον κρατικό κορβανά... Ναι; Και κυρίως μη μιλάς για διαφθορά και αδιαφάνεια στο «Μέγαρο». Ό,τι σπέρνεις θερίζεις «Αντωνάκη». Δε στό ΄μαθαν σχολείο; Ανέχτηκες τη διαπλοκή και ότι αυτό κουβαλάει μαζί της και κώφευες στη διασπορά της. ΠΑΝΤΟΥ. Σε ΚΑΘΕ δημόσια επιχείρηση. Το σύστημα ήθελε διατήρηση, ανανέωση, διαφύλαξη των κεκτημένων και κυρίως... ομερτά!

Το εξοργιστικό είναι ότι πληρώνεις ακριβά και όχι απ’ την τσέπη σου όλους τους παραπάνω, λόγω απόλυσης ή ακύρωσης συμβολαίου! Να υποθέσω ότι δεν ολοκλήρωσες το έγκλημα με υποσχέσεις επιστροφής, μόλις κοπάσει η αναμπουμπούλα και βρεις άλλη «Ελένη» να σπιτώσεις στο «Μέγαρο». Γιατί κάτι μου λέει ότι τό ‘κανες; Κι όχι μόνο αυτό. Το χειρότερο είναι «Αντωνάκη», πως η «στημένη μπάλα» που παίζεις, με όλους τους παραπάνω βολεμένους αλήτες, βγάζει εκτός αγώνα, εργαζόμενους (όλων των ειδικοτήτων) που φρόντιζαν και έβγαζαν την πρώην «Ελενίτσα» σου ασπροπρόσωπη! Όλους εκείνους τους σχετικούς με τη δουλειά αυτή, που με τον κάθε άσχετο που του φορούσες «καπέλο» απαξίωνες τη δουλειά τους και τους καταδίκαζες και καούν μαζί με τα «ξερά». Αν ήθελες να καρατομήσεις τους «μνηστήρες» που «τρώγαν-πίναν» στο «Μέγαρο της Ελενίτσας», θά ‘πρεπε να τα βάλεις με αυτούς. Και ΜΟΝΟ. Αυτούς που φρόντιζες χρόνια τώρα να έχουν εξασφαλισμένα και ζεστά τα μεταξωτά τους πισινά. Όχι με το νέο ή μεσήλικα εργαζόμενο γονιό, που στο εξής θα προαυλίζεται στη «φυλακή» του ΟΑΕΔ! «Φάουλ» «Αντωνάκη». Κι αν δεν μπορούσες να κάνεις αλλιώς, θά ’πρεπε να έχεις ήδη έτοιμο το επόμενο σχήμα. Να το συζητήσεις με όσους έχουν σχέση και λόγο, ακόμη και τους συνδικαλιστικούς φορείς. Τό ’χεις; Δεν τό ’χεις. Το μόνο που έχεις έτοιμο είναι ένα μάτσο (μεγάλο και... αγνώστου ποιότητας) συμβούλους για να το μελετήσουν.

Εν τέλει η ΕΡΤ,  «η καλόβολη πρώην Ελενίτσα», ήταν ένα δημόσιο βήμα που ανήκε σε όλους γι’ αυτό και πληρωνόταν απ’όλους. Μόνο που εσείς και η πολιτική παρέα σας κύριε «Αντωνάκη» την καταντήσατε να πληρώνεται απ’όλους και να ανήκει σε λίγους... «υμέτερους»!!! Μεταλλάξατε το «Μέγαρο» σε playroom πολιτικών παιχνιδιών και σε «τσιφλίκι» για τα πελατειακά σας βολέματα! Χρόνια τώρα. Έτσι, για να τα λέμε «τσεκουράτα». Την οδηγήσατε στην ΑΠΑΞΙΩΣΗ και με συνοπτικές διαδικασίες, πραξικοπηματικά της κλείσατε το στόμα.

Η ΕΡΤ ΔΕΝ ΗΤΑΝ εν συνόλω, ΌΠΩΣ ΘΑ ΤΗ ΘΕΛΑΜΕ όλοι οι Έλληνες. Και σίγουρα ο τρόπος διαχείρισής της θύμωνε σε βαθμό οργής, κάθε νοήμονα Έλληνα. Όμως ξεχώριζε. Μόνο αυτή έδειχνε ένα διαφορετικό πρόσωπο αυτής της χώρας, μόνο και μόνο ως επιβεβαίωση ότι υπάρχει και αυτό, σε πείσμα της σαβούρας που κατά κόρον προβάλλουν τα ιδιωτικά ΜΜΕ, ισχυριζόμενα ότι πρέπει να καλύπτουν όλα τα γούστα. Αντιπροσώπευε την εναλλακτική πρόταση τηλεόρασης, όπου μπορεί να δώσει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ποικίλη ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ειδησεογραφική, επιστημονική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, ψυχαγωγική, κλπ, που δεν θέλουν να παράσχουν τα ιδιωτικά, είτε από θέση, είτε λόγω κόστους, είτε γιατί... απαξιούν! Ακόμη κι αν ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙΧΕ όπως θά ’πρεπε ή όσο θά ’πρεπε. Κι αυτό αναγνωρίζεται από όλους, υποστηρικτές της και πολέμιους. Ακόμη και οι τελευταίοι ξεσηκώθηκαν. Τι δεν καταλαβαίνεις σε αυτό «Αντωνάκη»; Η ύπαρξη της «Ελενίτσας» αποτελούσε το μέτρο σύγκρισης της ποιότητας για σύσσωμη την ελληνική τηλεόραση. Η ύπαρξή της αντιπροσωπεύει την απαίτηση που έχει ο κάθε Έλληνας για ποιοτική, δημόσια και (μακάρι!) ανεξάρτητη πληροφόρηση. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ. Όπως και η ποιοτική υγεία και παιδεία που οφείλεις να προασπίσεις κι όχι να γκρεμίσεις, ως σχεδιάζεις με τις «κακές συναναστροφές» που κάνεις. Με σεβασμό στον οβολό που καταβάλλει έχει δεν έχει, είτε ως «χαράτσι», είτε ως τακτικό φόρο. Για ό,τι πιο δημοκρατικό, πλουραλιστικό και δίκαιο μπορεί αντιπροσωπεύει ένα δημόσιο βήμα. Τι είναι δημοκρατικό; Τι είναι πλουραλιστικό; Τι είναι δίκαιο; Αυτό που απαιτείται να υπερασπιστείς και να προστατέψεις κύριε «Αντωνάκη». Διαφορετικά το καπελάκι σου, το παρεάκι σου και δρόμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς