1 Ιουλ 2013

ΕΡΤ: Συνεχίζουμε… Τι δεν καταλαβαίνετε;

 

Ο αγώνας για την ΕΡΤ συνεχίζεται.
Το μήνυμα αυτό απευθύνεται προς όλες τις πλευρές.
Ειδικότερα απευθύνεται προς την κυβέρνηση που φρόντισε- με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- να ρίξει «μαύρο», κατά «παγκόσμια αποκλειστικότητα», στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Και που για μια ακόμη εβδομάδα, παρανομεί αγνοώντας την απόφαση του ΣτΕ. Την κυβέρνηση, η οποία ευθύνεται, επίσης, για τον πρωτοφανή και συνεχιζόμενο διασυρμό του  Εθνικού Φορέα Ραδιοτηλεόρασης, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, στο πολιτικό συνέδριο του κόμματος του.
Ο κ. Σαμαράς, παραδέχθηκε μεν τις «κομματικές και αδιαφανείς προσλήψεις» που έγιναν κατά καιρούς και «την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος»,  παρέλειψε, όμως,  να μιλήσει για την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και της τωρινής κυβέρνησης  που, ακόμη και εν μέσω κρίσης, συνέχισε το «θεάρεστο» έργο των προκατόχων της.
Αυτοί που δεν ευθύνονται είναι οι 2656 εργαζόμενοι τους οποίους, με καταχρηστικό και παράτυπο τρόπο, η δικομματική (τώρα πλέον) κυβέρνηση  φρόντισε να ενημερώσει για την «δήθεν» απόλυση τους, με έγγραφο που στάλθηκε ταχυδρομικώς, χωρίς καμία εγκυρότητα. ΟΎΤΕ ΚΑΝ την υπογραφή του ειδικού εκκαθαριστή Γκίκα Μάναλη-  «Παρατυπία» που  θα απαντηθεί με νομικό τρόπο από την ΕΣΗΕΑ και τα άλλα Σωματεία  προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
 
Πρώτα συνέλευση μετά επαφές
Η σημερινή συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ, όμως, θα πρέπει να οριοθετήσει τις επαφές των εκπροσώπων τους με τον Υφυπουργό για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Παντελή Καψή. Οι δυο πρώτες συναντήσεις υπήρξαν άνευ αντικειμένου, αφού ούτε η μια πλευρά, του υφυπουργού, συνοδευόταν από νέες προτάσεις, ούτε και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν στα χέρια τους, δεσμευτικές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Κάτι που αναμένουμε να γίνει σήμερα, μιας και η μόνη διέξοδος προς την ανυποχώρητη και αδιάλλακτη κυβερνητική στάση είναι η απάντηση των ίδιων των εργαζομένων. Μόνο που αυτό πρέπει να γίνει  δια της οδού των συνελεύσεων και όχι των… «διαπροσωπικών» επαφών.
Το δελτίο της ΕΡΤ
Μπορεί το χρονόμετρο στην οθόνη να συνεχίζει να μετρά για 20η μέρα, όμως, κάποιοι θεωρούν πως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα πρέπει να συνεχίσει την προηγούμενη «θητείας» της.
Μετά το «άνοιγμα» στο ευρύ κοινό, για το δίκαιο του αγώνα τους, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αποκηρύσσουν την κρατική λογοκρισία και την αυτολογοκρισία σε εποχές ιδιαίτερα δυσβάσταχτες για όλους τους εργαζόμενους (Χαλυβουργική, Κατσέλης κτλ). Ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, κινδυνεύει να αφανιστεί, ίσως βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, αυριανούς ιδιοκτήτες, του αρχείου της ΕΡΤ. Τα Μουσικά Σύνολα και η ΕΡΑ, που κρατούσε συντροφιά σε όλους τους έλληνες εντός κι εκτός χώρας, φιμώνονται, συρρικνώνονται εξαφανίζονται.
Άρα, ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, στην ιεράρχηση των ειδήσεων ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΥ ΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ «ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ» ΚΑΙ «ΔΙΕΤΑΞΕ»  ΤΟ ΜΑΥΡΟ… Σωστή επιλογή, έστω της τελευταίας στιγμής, θα ήταν να μπει ως πρώτο θέμα του δελτίου του Σαββάτου, το συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Αυτό ας μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον της ΕΡΤ, ως προγραμματικές δηλώσεις των εργαζόμενων της Δημόσιας Τηλεόρασης, όταν θα εκπέμψει και πάλι κανονικά και στην οποία θα συμμετέχουν και οι 2656 εργαζόμενοι της…
Η ισχύς εν τη ενώσει
Όλες αυτές τις ημέρες, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, μουσικοί, μας έδειξαν την ΕΡΤ που θέλουμε να βλέπουμε, να ακούμε, να συμμετέχουμε… Ελπίζουμε ότι αυτοί που θέλουν να τα έχουν καλά και με τον Χωροφύλακα και με τον Αστυφύλακα, που παρακολουθούν τον αγώνα εκ του μακρόθεν, και μερικές φορές λοξοκοιτούν δικομματικά, να πουν «Χαιρετίσματα» σε κακές νοοτροπίες του παρελθόντος, και να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους. Η μνήμη πλέον έπαψε να απατά, και τα βλέμματα ενός, όχι ολόκληρου κλάδου, αλλά ολόκληρου λαού, είναι στραμμένα και επάνω τους.
 Η ΕΣΗΕΑ
Οι Μαχόμενοι στάθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο. Ζήτησαν αναβολή των εκλογών για να μπορούν να βρίσκονται όλοι κοντά στους εργαζόμενους χωρίς περισπασμούς αλλά και χωρίς παραταξιακή εκμετάλλευση από κανέναν. Δεν εισακούστηκαν.
Απαίτησαν να συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και λίγο πριν πέσει το μαύρο  στις συχνότητες του Εθνικού Φορέα Ραδιοτηλεόρασης. Την ίδια κρίσιμη εκείνη στιγμή, που το προεδρείο επιθυμούσε με τη γνωστή του νηφαλιότητα, να παρθεί απόφαση για κινητοποιήσεις την …επόμενη ημέρα.
Επειδή το δικό μας «κόμμα», δεν συνεδριάζει με τέτοια καθυστέρηση, αλλά μόνον όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες, κι επειδή η παρουσία μας στον στίβο μάχης, δεν διεκδικεί καμία θέση προέδρου ή άλλης ματαιόδοξης καρέκλας, δεν είμαστε φιλικοί απέναντι στους Σίμους και δεν εμφανιζόμαστε ως Μετά Χριστόν προφήτες. Απαιτούμε -και θα παλέψουμε γι αυτό- τα μέλη του νέου ΔΣ, να ανηφορίσουν και πάλι στο Ραδιομέγαρο.
Ακόμα και πριν την συγκρότηση του νέου προεδρείου, πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν να δουν την Ένωση μέσα στα «μαγαζιά» και όχι καρφωμένη σε παλαιοκομματικές τακτικές και τσιριμόνιες.
Ένα μόνον δίκιο δίνουμε, στους Μετά Χριστόν προφήτες: ότι η ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, (συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συνεντεύξεις τύπου κτλ) είχαν ένα μονόπλευρο ενδιαφέρον, το οποίο ελπίζουμε να πάψει να υφίσταται. 
Συνάδελφοι δεν είστε μόνοι… Ο Αγώνας για την ΕΡΤ συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς