27 Ιουλ 2013

Και ο Κώστας Κυριακόπουλος εκτός ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ- "Αν δεν παραιτηθείς θα απολυθείς"

Και νέα «αποχώρηση»  από την εφημερίδα  Ελευθεροτυπία - μετά την  αντικατάσταση του διευθυντή της Βαγγέλη Παναγόπουλου από το Γιώργο Παπαδόπουλο-Τετράδη, ακριβώς την ημέρα συμπλήρωσης  38 ετών από την έκδοση της εφημερίδας.  
Αυτή τη φορά  πρόκειται για τον αρχισυντάκτη της διαδικτυακής έκδοσης  Κώστα Κυριακόπουλο- μετά από 24 χρόνια  στην εφημερίδα και  έναν από τους βασικούς συντελεστές της  επανέκδοσης του φύλλου.  

Ας σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η   ανάθεση, από τον Χάρη Οικονομόπουλο,  του επανασχεδιασμού της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» στον πρώην ευρωβουλευτή και τέως διευθυντή της «Ελευθερίας», Γιώργο Δημητρακόπουλο αλλα και η – αποτυχημένη, λόγω έντονων αντιδράσεων- πρόσληψη του Γιάννη Ντάσκα σε διευθυντική θέση. Την αποχαιρετιστήρια ηλεκτρονική επιστολή του προς τους συναδέλφους του δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Κώστας Κυριακόπουλος στην προσωπική του σελίδα στο facebook
·         Το αποχαιρετιστήριο mail προς στους συναδέλφους μου στην "Ελευθεροτυπία". Σήμερα, μετά από 24 χρόνια συνεχούς παρουσίας και επτά μήνες σκληρού αγώνα για την επανέκδοση του φύλλου και τη λειτουργία του enet.gr , υπέγραψα την απόλυσή μου μετά από απαίτηση της ιδιοκτησίας και της νέας διεύθυνσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
·         όπως ενδεχομένως να έχετε πληροφορηθεί, την περασμένη Κυριακή μού ζητήθηκε να θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση της νέας διεύθυνσης της "Ε". Το σκεπτικό ήταν ότι αφού άλλαξε ο διευθυντής της έντυπης Ελευθεροτυπίας, ομοίως έπρεπε να αλλάξει και ο αρχισυντάκτης της διαδικτυακής έκδοσης, καθώς αυτή αποτελεί δυνάμει μια διαφορετική επιχειρηματική πλατφόρμα. Χωρίς καμία σαφή αιτιολόγηση, χωρίς καμία εξήγηση, χωρίς καμία αναφορά στο τι δεν πήγε καλά στο enet.gr, το οποίο, μέσα σε διάστημα μόλις πέντε μηνών από την επαναλειτουργία του, είχε επανακτήσει περίπου το 80% της επισκεψιμότητας που είχε όταν έκλεισε η «Ε» το 2011 και ενώ ήδη βρισκόταν στο Διαδίκτυο περισσότερα από 15 χρόνια.
·         Τα ποιοτικά άλματα που έκανε το enet.gr -με δεδομένα τα ισχνά οικονομικά του που φρέναραν κάθε προσδοκία ανάπτυξης- είναι αναγνωρίσιμα όχι μόνο εντός της "Ε". Με την πολύτιμη και υποδειγματική συνεργασία εξειδικευμένων συναδέλφων επαναπροσδιορίζαμε συνεχώς το σχεδιασμό και τη λειτουργία του newsroom σε επίπεδα υψηλών προδιαγραφών, όσο αυτό ήταν δυνατόν. Όλα αυτά έγιναν χάρη, κυρίως, στη γνώση των στελεχών του enet.gr σε ό,τι αφορά στις πλατφόρμες της online δημοσιογραφίας και της κοινωνικής δικτύωσης. Κυρίως, όμως, χάρη στην επιμονή της δημοσιογραφικής ομάδας να διαχειρίζεται online αποκλειστικά και μόνο δημοσιογραφικό περιεχόμενο, τηρώντας τους βασικούς κανόνες της ποιοτικής δημοσιογραφίας.

Το ίδιο διάστημα, βέβαια, δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκαν δυναμικές παρεμβάσεις για την υπεράσπιση του τίτλου, είτε λόγω επικοινωνιακών αστοχιών είτε λόγω αχρείαστων αντιπαραθέσεων μέσω των επισήμων social media του enet.gr. οι οποίες κινήθηκαν από ανθρώπους που ελάχιστη σχέση έχουν με τα ΜΜΕ, πόσω μάλλον με την online δημοσιογραφία, κάτι που και οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί.

Μετά από 24 χρόνια συνεχούς πορείας μου στην «Ε», ζητήθηκε η παραίτησή μου από τη θέση του αρχισυντάκτη του enet.gr, θέση την οποία είχα από τον περασμένο Ιανουάριο. Αντιπρόταση για τη συνέχιση της συνεργασίας μου έγινε μόνον κατόπιν πρωτοβουλίας συναδέλφων τους οποίους ευχαριστώ ειλικρινά. Οι όροι που μου τέθηκαν, όμως, εκτιμώ ότι θίγουν την προσωπική και επαγγελματική μου αξιοπρέπεια αλλά και την πορεία όλων αυτών των ετών. Το ίδιο με προσβάλλουν και οι παλινωδίες μεταξύ νέας Διεύθυνσης και Ιδιοκτησίας για το ποιος από όλους αποφάσισε την απόλυσή μου. («Αν δεν παραιτηθείς, θα απολυθείς», ήταν η φράση διοικητικού στελέχους). 
·         Αγνοώ το τι πραγματικά έχει συμβεί, τι επιδιώκεται και με ποιες μεθοδεύσεις. Είμαι, όμως, αναγκασμένος να υπερασπιστώ την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια και να αποχωρήσω με τον ίδιο τρόπο που πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια. Με το κεφάλι ψηλά.

Ήταν χαρά, πολύτιμη εμπειρία και ιδιαίτερη τιμή για μένα που πέρασα 24 χρόνια με όλους τους συναδέλφους. Να είστε όλοι καλά και καλή τύχη. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με πολλούς από εσάς έχουμε πολλά ακόμα να πούμε και να κάνουμε…
Σας χαιρετώ όλους. 
·         Κώστας Κυριακόπουλος
·         26 Ιουλίου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς