29 Ιουλ 2013

Εμπόριο ελπίδας για την ΕΡΤ καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και ΓΣΕΕ

Την  «πρωτοφανή εκμετάλλευση του δράματος  των χιλιάδων απολυμένων της ΕΡΤ» και «το  χυδαίο εμπόριο ελπίδας» καταγγέλλει  ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ και Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός. Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας περιλαμβάνεται επιστολή , την οποία κοινοποιεί στον υπουργό και τον υφυπουργό Παιδείας καθώς  και  στις Ομοσπονδίες ΠΟΣΠΕΡΤ  και ΠΟΕΣΥ.  Ο κ. Κουρουτός  ζητά να γίνει άμεση διαρεύνηση του  σκανδάλου ταχείας πιστοποίησης γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών προκειμένου να συμμετάσχουν στην προκήρυξη πρόσληψης διμηνιτών για το μεταβατικό στάδιο .

Παραθέτουμε την πλήρη ανακοίνωση καθώς  και την επιστολή:


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)
___________________________________________________________________
Αριθμ. Πρωτ: 35710
Αθήνα, 29/7/2013
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ  Μ.ΚΟΥΡΟΥΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ ΓΙΑ ΤΟ  ΧΥΔΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΠΟ ΕΠΙΤΗΔΙΟΥΣ «ΠΑΡΟΧΟΥΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ECDL

Δεκάδες επιτήδειοι «πάροχοι» πιστοποίησης δεξιοτήτων στον τομέα της πληροφορικής έσπευσαν να επωφεληθούν από τη διαδικασία επαναπρόσληψης υπαλλήλων της ΕΡΤ και την «προαπαιτούμενη» γνώση υπολογιστών. Με ουσιαστικά μόλις 1-2 μέρες «εκπαίδευσης» και ποσό διδάκτρων και εξέταστρων που υπερβαίνει τα €400, οι «πάροχοι» αυτοί που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΕΟΠΠΕΠ έχουν στήσει ένα άθλιο εμπόριο ελπίδας με θύματα τους άρτι απολυθέντες υπαλλήλους της ΕΡΤ, οι οποίοι άλλωστε δεν χρειάζονται τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, όντες έμπειροι και ικανοί χρήστες υπολογιστών. Για τη πρωτοφανή εκμετάλλευση του δράματος  των χιλιάδων απολυμένων της ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ και Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον Πρόεδρο του οργανισμού κ. Θ. Καρτσιώτη.
ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο κ. Θ. Καρτσιώτη και το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • Υπουργό Παιδείας  και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κων. Αρβανιτόπουλο
  • Υφυπουργό Παιδείας  και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.  Κων. Γκιουλέκα
  • Το Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ
  • Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ

Κύριε Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορούμαι ότι δεκάδες φορείς κατάρτισης σε όλη τη χώρα διαφημίζουν υπό την αιγίδα του ΕΟΠΠΕΠ προγράμματα πιστοποίησης  δεξιοτήτων πληροφορικής για ενήλικες που αφορούν αποκλειστικά τη διαδικασία πρόσληψης στη νέα «δημόσια τηλεόραση».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ECDL-5 που προφανώς απευθύνεται στους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ αποτελεί πολλαπλή πρόκληση, όχι μόνο για τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ, αλλά για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Πρώτον, διότι ουδέποτε συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού το συγκεκριμένο πρόγραμμα και η εκπόνησή του υπό την αιγίδα του ΕΟΠΠΕΠ. Δεύτερον, διότι ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής γεννούν τεράστια ερωτηματικά (τα προγράμματα διαφημίζονται ως «ταχύρρυθμα», ενώ από τις δηλωμένες ημερομηνίες προκύπτει πως η πιστοποίηση ενδέχεται να δίνεται σε 1-2 μέρες), την ώρα μάλιστα που το αναφερόμενο κόστος για τα δίδακτρα ποικίλλει από τις 170 – 200 ευρώ, ενώ οι εξετάσεις κοστολογούνται στα 200 ευρώ, επομένως ο εκπαιδευόμενος θα καταβάλλει το αστρονομικό, για ελάχιστες ώρες κατάρτισης, ποσό των 400 ευρώ. Τρίτον, διότι το “target group” των επιτήδειων είναι εργαζόμενοι άρτι απολυθέντες από την υπηρεσία τους, οι οποίοι πέφτουν θύματα ενός πρωτοφανούς – και πανάκριβου – εκβιασμού για να επιστρέψουν στην εργασία τους, την ώρα που όλοι σχεδόν είναι επί χρόνια έμπειροι και άριστοι χειριστές υπολογιστών. Και αναρωτιέμαι, τόσο ως πολίτης, όσο και ως εκπαιδευτικός και εκπρόσωπος εργαζόμενων, πώς είναι δυνατόν ένας οργανισμός κρατικός που ανήκει στη δύναμη του Υπουργείου Παιδείας να επιτρέπει να διεξάγεται υπό την αιγίδα του ένα χυδαίο εμπόριο ελπίδας.
Πρέπει, τέλος, να γίνει το συντομότερο δυνατόν σοβαρός έλεγχος για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η πιστοποίηση ECDL στη χώρα μας. Είναι σε όλους γνωστό ότι οι διαδικασίες πιστοποίησης ECDL διεξάγονται χωρίς καμιά εποπτεία, χωρίς σοβαρή επιστημονική καθοδήγηση και οι εκπαιδευόμενοι καταβάλλουν υπέρογκο οικονομικό τίμημα. Τo συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Κύριε Πρόεδρε,
Επειδή το ζήτημα της πιστοποίησης ECDL για υποψήφιους εργαζόμενους στη «νέα ΕΡΤ» έχει σοβαρές εκπαιδευτικές, πολιτικές και ηθικές προεκτάσεις και ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, λόγω αρνητικής δημοσιότητας, στο κύρος του Οργανισμού, ζητώ να προβείτε σε ενδελεχή έλεγχο του εν λόγω προγράμματος και των τεχνικών και οικονομικών λεπτομερειών του και να ενημερωθούν άμεσα τα μέλη του ΔΣ για τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου ελέγχου.
Με εκτίμηση,
Μιχάλης Κουρουτός,
Εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ
Πρόεδρος ΟΙΕΛΕ

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς