19 Οκτ 2013

Ελεύθερος Τύπος-Επενδυτής, σε έκρυθμη κατάσταση

Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο στον Ελεύθερο Τύπο και τον Επενδυτή. Από τις μικρές καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων που έγιναν μεγαλύτερες, φτάσαμε σε ένα κλίμα γενικευμένης ανησυχίας και αβεβαιότητας στους εργαζόμενους.
Φήμες μιλάνε για πιθανή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις εφημερίδες Σκαναβή-Μπενέκου, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, με τον Μπενέκο να δηλώνει ανεπίσημα ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα αδυνατεί να πληρώσει. Μάλιστα, σύμφωνα με συναδέλφους, το πρωί της Τετάρτης οι δύο συνέταιροι «πλακώθηκαν» και τους άκουσε όλη η εφημερίδα να βρίζονται. Λέγεται -και είναι βάσιμη η πληροφόρηση- ότι το Μαξίμου έχει αναλάβει να βρει νέο επενδυτή. Ήδη έχουν γίνει συγκεκριμένες κρούσεις και μιλούν για κάποιον "σοβαρό" υποψήφιο.
Το πιθανότερο είναι ότι προοιωνίζονται γενικές περικοπές τουλάχιστον της τάξης του 15% στο προσωπικό (εθελούσιες, απολύσεις και περικοπές μισθών). Συνολικά τα νούμερα έχουν ως εξής: Πάνω από 2,5 εκ περικοπές ετησίως. Να σημειωθεί ότι, κατά τις εκτιμήσεις, σε ΕΤ και Επενδυτή, χρωστούν σήμερα, μόνο στους εργαζόμενους, περί τα 1,2 με 1,3 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα περικοπών προβλέπει επίσης, κόψιμο της διαφήμισης των δύο εφημερίδων στην τηλεόραση και βέβαια περικοπές στο κόστος εργασίας.
Έτσι όπως είναι τα πράγματα, εκτός των καθυστερήσεων μισθών (2 μήνες + επίδομα αδείας+ κυριακάτικα και πολλά άλλα), αν δεν βρεθεί κάποιος να "στάξει" χρήμα ή να μπει ως επενδυτής, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξει "ξαφνικός θάνατος". Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, πριν εκπνεύσει η ημέρα κήρυξης απεργίας, μπήκε στους λογαριασμούς των εργαζόμενων  μισός μισθός, έναντι των οφειλόμενων.
 Η ναυαρχίδα του Σαμαρά, λοιπόν, γίνεται .... γαλέρα και πλέον για να μην έχουμε τα κακά του Αδέσμευτου Τύπου, όπου οι εργαζόμενοι βρέθηκαν εν μια νυκτί στο δρόμο χωρίς εφημερίδα και με χρωστούμενα μισθών θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν και να απαιτήσουν από το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, δυναμικές κινητοποιήσεις. Πάντως πολλοί γνωρίζοντες λένε ότι ο καβγάς των δύο μετόχων είναι σκηνοθετημένος, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας και να δεχθούν οι εργαζόμενοι και νέο κύμα περικοπών. Τραγική ειρωνεία: Στο μαγαζί της γαλέρας βρήκε στέγη ο πρώτος διδάξας του βερεσέ Δημήτρης Ρίζος και σε εταιρεία συμφερόντων Σκαναβή έχει μεταβιβαστεί και ο τίτλος της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος».
Αναμένουμε εξελίξεις και την αντίδραση των συναδέλφων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς