6 Νοε 2013

Χάρισαν στους καναλάρχες ψηφιακές συχνότητες και άδειες

Αποκλείουν τη ΔΤ με φωτογραφική διάταξη. Η "αμαρτωλή" τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τη... μισή ΔΗΜΑΡ



Σε μια κραυγαλέα εκδήλωση διαπλοκής πολιτικής εξουσίας και βαρόνων των media, η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία νομιμοποίησε την δωρεάν εκχώρηση ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων στους ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών, δίνοντας τους παράλληλα «άφεση αμαρτιών» για την 23χρονη παράνομη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών. Αποκορύφωμα του σκανδάλου ο ουσιαστικός αποκλεισμός της ΕΡΤ, με φωτογραφική διάταξη ενσωματωμένη στην τροπολογία που ψηφίσθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους καναλάρχες  (ΔΟΛ/Ψυχάρης και Μπόμπολας/Πήγασος με Mega,  Αλαφούζος/Σκάι, Βαρδινογιάννης/Star, Κυριακού/ Ant1, Κοντομηνάς/Alpha) να αναλάβουν τις ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες μέσω της κοινής τους εταιρείας Digea, χωρίς να ελεγχθούν για την τήρηση των υποχρεώσεων των τηλεοπτικών τους σταθμών στην περίοδο της αναλογικής λειτουργίας τους.

Προβλέπει συγκεκριμένα ότι τα κανάλια που λειτουργούσαν στις 31 Αυγούστου 2013 θα μπορούν να εκπέμπουν ψηφιακά, υπογράφοντας συμβάσεις με τις εταιρείες που θα νοικιάσουν τις ψηφιακές συχνότητες. Ετσι αποκλείεται η δημόσια τηλεόραση, η οποία "κατά τύχη" δεν λειτουργούσε αυτή την ημερομηνία. Η απαγόρευση δεν είναι βέβαια σαφής, αλλά η σχετική διάταξη μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά από "εχθρούς" και ανταγωνιστές του νέου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση κατέθεσε τροποποίηση σύμφωνα με την οποία επισπεύδεται κατά έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 31/12/2014, η προθεσμία που είχαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί προκειμένου να τακτοποιήσουν τις νομικές εκκρεμότητες τους για να έχουν τη δυνατότητα ψηφιακής αδειοδότησης.

Η  Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έχει επισημάνει ότι οι  νέες διατάξεις αντίκεινται στο Σύνταγμα, διότι ουσιαστικά παρατείνουν το  καθεστώς "προσωρινής" λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.
Υπέρ της σκανδαλώδους τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι περισσότεροι της ΔΗΜΑΡ (έξι προτίμησαν να απουσιάσουν, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης).

 "Οχι" από Γ. Παπανδρέου

Αίσθηση προκάλεσε η καταψήφιση της από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε πρόσφατη παρέμβασή του είχε καλέσει τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να αποσύρει την τροπολογία και να αποφασίσει την προκήρυξη διαγωνισμό για την πώληση/μίσθωση των τηλεοπτικών αδειών, καθώς οι συχνότητες αποτελούν κρατική περιουσία. Αρνητική ψήφο έδωσε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ανοιχτό μέτωπο με τους βαρόνους των media.

Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, στον οποίο ανήκει η πατρότητα του όρου "νταβατζήδες" για τους βαρόνους των media. H απουσία του θεωρήθηκε από βουλευτές και πολιτικούς σχολιαστές ως "μήνυμα προς αποκρυπτογράφηση".

Την τροπολογία - η οποία  είχε μάλιστα ενσωματωθεί σε παντελώς άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου... Υγείας -  καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Μ. Ανδρουλάκης, Θ. Παραστρατίδης, Γ. Κασαπίδης, Μ. Μπόλαρης, Ν. Σταυρογιάννης.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, Γ. Πανούσης, Γρ. Ψαριανός, Ν. Φούντα, Γ. Κυρίτσης και Μ. Ρεπούση,  ο Βύρων Πολύδωρας της ΝΔ και ο Δ. Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ανέφερε ότι το κόμμα του ψηφίζει υπέρ με το σκεπτικό ότι δίνεται για τελευταία φορά (...) παράταση για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε ότι ... τελευταία φορά τάσσεται υπέρ της παράτασης και προειδοποίησε ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας το κόμμα του δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» και «συγχωροχάρτι».

Κατά της διάταξης τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι υπάρχει φωτογραφική διάταξη που καλύπτει κατά 10 μέρες τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης ενώ θέτει εκτός ψηφιακής εποχής την ΕΡΤ.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Βασίλης Καπερνάρος εξέφρασε την αντίθεση του, κάνοντας λόγο για παγίδα, καθώς, όπως είπε, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν λειτουργούν νομίμως όπως αναφέρεται στο άρθρο αλλά νομιμοφανώς.

sofokleousin.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς