2 Ιουν 2015

Ότι κι αν φοβήθηκες, πλέον μην το φοβάσαι. Όλα είναι πραγματικότητα πια.

Του Θοδωρή Χαρόπουλου

Λένε πως αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν κάτι, θα ήσαν παράνομες. Λάθος μέγα και μοιραίο. Αυτό προσπαθούν να σε πείσουν για δεκαετίες, πως "όλοι είναι ίδιοι, άρα μην εκφράσεις άποψη, μην ψηφίσεις, έτσι κι αλλιώς... ματαιότης ματαιοτήτων".

Όχι. Αυτό συνάδελφε, επίτρεψέ μου, είναι φόβος. Και εδώ που καταντήσαμε δεν σηκώνει άλλο φόβο, τώρα σηκώνει θάρρος. Όχι ψευτομαγκιά. Όχι τζάμπα παλληκαριά. Θάρρος να εκφράσεις την αντίθεσή σου στην κατάπτωση ηθών, αξιών και ιδανικών που έχουν καταβαραθρώσει το σωματείο σου, που το κατήντησαν από κορυφαίο της χώρας σε ανυπόληπτο μπουλούκι πρόθυμων, σε εκπρόσωπο παπαγάλων, αφεντικών και διαπλεκόμενων.

Θάρρος, συνάδελφε, δεν είναι η απουσία φόβου, είναι ο θρίαμβος εναντίον του, είπε κάποτε ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος πέθανε δικαιωμένος. Δεν έφυγε από τα εγκόσμια ηττημένος, ούτε καν πριν προλάβει να δει να δικαιώνεται ο αγώνας του. Έφυγε πλήρης συναισθημάτων, ότι κατάφερε αυτό που έμοιαζε αδύνατο.

Φοβήθηκες μην καταντήσεις από δημοσιογράφος, δακτυλογράφος. Μην κάνεις από αρθρογραφία και ρεπορτάζ "Data Entry" με κείμενα κλεμμένα από τον αχανή κόσμο του διαδικτύου. Κι αν δεν σε έκαναν έτσι, έκαναν το διπλανό σου.

Φοβήθηκες μην σου καθυστερήσουν το μισθό σου, όπως του γνωστού σου από την άλλη εφημερίδα που "είναι τρεις μήνες μέσα". Κι εσύ έφτασες το τρίμηνο "μέσα" κι ο άλλος το εξάμηνο, μέχρι που φόρεσε το φέσι και χαιρέτισε.

Φοβήθηκες μην απολυθείς και μείνεις άνεργος, χωρίς μισθό για τα προς το ζην. Κι αν ακόμα γλιτώνεις τη λαίλαπα, θυμάσαι στην άδεια πλέον αίθουσα, όπου εσύ ακόμα ματώνεις για το ξεροκόμματο, τους διπλάσιους ή τριπλάσιους συντάκτες. Πού πήγαν;

Φοβήθηκες μην χάσεις την ιατροφαρμακευτική σου περίθαλψη και δεν έχεις να πας το παιδί σου σε γιατρό. Κι αν εσύ ακόμα έχεις δικαίωμα να πας στους γιατρούς -όσους απέμειναν- η κοπέλα που καθόταν στο μπροστινό σου γραφείο "ζητιανεύει" από τους συγγενείς για να πληρώνει έστω το μειωμένο ασφάλιστρο στον ΕΔΟΕΑΠ.

Φοβήθηκες μην ψηφίσεις λάθος και δεν πήγες καν στις εκλογές του Σωματείου σου; Και το ποσοστό της αποχής έφτασε στο 42%; Αυτά δεν καυτηρίασες κάποτε σε κείμενό σου, σε ρεπορτάζ για τους "κουτόφραγκους" που αφήνουν στους ολίγους και τους εκλεκτούς του συστήματος τη συντήρησή του;

Συνάδελφε, ότι κι αν φοβήθηκες, πλέον μην το φοβάσαι. Όλα είναι πραγματικότητα πια, όχι αόρατος φόβος. Κι αν δεν ήλθαν ακόμα για σένα, θα έρθουν. Να είσαι απόλυτα βέβαιος. Όσο φοβάσαι να "φωνάξεις" με την ψήφο σου, τόσο θα θριαμβεύουν οι μέτριοι. Όσο φοβάσαι να  πεις "φτάνει πια", θα υπάρχουν κάποιοι που . δεν θα "φτάνει¨ και θα θέλουν να σε βάλουν κι άλλο μέσα στο χώμα. Να σου στερήσουν εκτός από τη λαλιά και την ανάσα.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ! Πρώτα από όλα ΕΛΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ. Μην αφήνεις σε κανέναν το ελεύθερο να αποφασίσει εκείνος για εσένα. Δώσε το παρόν στις εκλογές και κάνε τη διαφορά.

Και αφού το πάρεις απόφαση πως θα έρθεις και θα ψηφίσεις, σκέψου καλά και θυμήσου:

    Ποιοι είχαν το πρόσταγμα τα χρόνια που πέρασαν και σε έφεραν στο σήμερα;
    Ποιοι ευθύνονται που -μετά από δεκαετίες- η προεδρία του ΕΔΟΕΑΠ δεν προέρχεται από την ΕΣΗΕΑ;
    Ποιοι συναγελάζονταν τους Εφιάλτες και Δήμιους της ΕΡΤ οι οποίοι τελικά έριξαν το μαύρο που δεν τόλμησε να ρίξει κάποτε η χούντα;
    Ποιοι συνωμότησαν πίσω από την πλάτη σου και χωρίς να σε ρωτήσουν "έκαναν πάσα" την προεδρία της Ένωσης στο αντίθετο ιδεολογικό σου άκρο;
    Ποιοι περνάνε από παράταξη σε παράταξη με ελαφριά πηδηματάκια αναζητώντας την επιβίωση μέσω πολιτικής και όχι γιατί ενδιαφέρονται για τον κλάδο, για εσένα κι εμένα;


Ποιοι;

Και όταν θυμηθείς, όταν καταλήξεις και αποφασίσεις να τους μαυρίσεις όπως σου μαύρισαν τα όνειρα, στήριξε τους συναδέλφους σου στους ΜΑΧΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, αυτούς που έχουν απαντήσεις στα ερωτήματά σου, που στέκονται στην ίδια όχθη του ποταμού με εσένα, που ΜΑΧΟΝΤΑΙ μακριά από μικροπολιτικές, από παλαιοκομματικές αντιλήψεις! Το αν θα θυμηθείς να ψηφίσεις και εμένα προσωπικά, το θέλω, αλλά λίγο, πολύ λίγο με ενδιαφέρει. Θα είναι αρκετό που ψήφισες. Και που ψήφισες σωστά!

Με εκτίμηση
Χαρόπουλος Θοδωρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς