17 Δεκ 2017

Η ΠΟΕΣΥ πρέπει να παίξει το ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε


Πέντε Ψηφίσματα κατέθεσαν οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι στο 8ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, τα οποία και έγιναν αποδεκτά απο την πλειοψηφία των Συνέδρων.
Το πρώτο και γενικού περιεχομένου Ψήφισμα περιλαμβάνει τις απόψεις και τον προσανατολισμό της παράταξης μας σε αυτήν την χρονική συγκυρία, και είναι το ακόλουθο, έτσι όπως κατατέθηκε στο Προεδρείο του Συνεδρίου:


ΨΗΦΙΣΜΑ
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Η ΠΟΕΣΥ ήταν το καταστάλαγμα του οράματος για ένα μαχητικό δευτεροβάθμιο όργανο που θα ένωνε τις δυνάμεις όλων των δημοσιογραφικών Σωματείων της χώρας σε κοινό αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων, για τη δημοσιογραφία και για την ελευθερία της έκφρασης, ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες, προσδοκία και επιδίωξη δεκαετιών στο χώρο των δημοσιογράφων. Ένα πρόπλασμα για το Συνδικάτο Τύπου στο οποίο θα συμμετείχαν όλα τα Σωματεία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ αποκτώντας μεγαλύτερη δύναμη στους  αγώνες τους.
Ήταν το ευτυχές αποτέλεσμα της πολύχρονης και επίμονης προσπάθειας κάποιων ιδεολόγων συνδικαλιστών (όπως ο Νίκος Καραντηνός, ο Μίμης Γκλαβάς, ο Γιώργος Τσαπόγας,ο Γιώργος Κορωναίος) να σπάσουν το σκληρό κατεστημένο της εποχής τους και τις συντηρητικές συντεχνιακές αντιλήψεις,  σύμφωνα με τις οποίες οι δημοσιογράφοι ήταν μία «ελίτ» που δεν είχαν σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και που κυνηγούσαν, σε κυβερνητικούς διαδρόμους, προνόμια, αντί να διεκδικεί δικαιώματα μαχητικά.

Μετά από 22 χρόνια (ή 24 αν συμπεριλάβουμε την έναρξη των διαδικασιών) η ΠΟΕΣΥ πρέπει να ξαναβρεί τον ρόλο και τον στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε, για να αντιμετωπίσει:
την πλήρη καταβαράθρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων που ζουν πλέον σε συνθήκες ανεργίας, φτώχειας και ανασφάλειας και συχνά προσβολής της αξιοπρέπειάς τους
την έκπτωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και
τη μεθοδευμένη κατάργηση της συνδικαλιστικής συμμετοχής και δράσης με νόμους αντεργατικούς, όπως η πρόσφατη επιχειρούμενη κατάργηση του δικαιώματος κάθε εργαζόμενου στην απεργία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, πλέον, λίγοι τολμούν να βάλουν υποψηφιότητα για συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι σε ένα Μέσο καθώς σε ορισμένα από αυτά απαγορεύεται, με ποινή απόλυσης, ακόμη και απλή αναφορά σε συνδικαλιστικά θέματα.
Ως εκ τούτου προτείνουμε, η ΠΟΕΣΥ να αναλάβει έμπρακτα και μαχητικά τον ηγετικό της ρόλο για:
Την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του δημοσιογράφου, το δικαίωμά του να εργάζεται υπεύθυνα, ελεύθερα με στόχο και κριτήριο την ολόπλευρη και αμερόληπτη ενημέρωση του πολίτη. Δικαίωμα που υπονομεύεται, παραμορφώνεται κάτω από το βάρος επιτακτικής ανάγκης για εργασία από τη μια και, από την άλλη, μίας συνεχούς κατάπτωσης των αξιών και ενός αυξανόμενου εκχυδαϊσμού.
Τη διασφάλιση της θεμελιώδους αρχής, ότι η πληροφορία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας και την προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών να πληροφορούνται και να πληροφορούν για τα πάντα, σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας, ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Τη διαρκή αναβάθμιση του μορφωτικού-πνευματικού επιπέδου του δημοσιογράφου, ώστε αυτός να αναδεικνύεται σε παράγοντα πλήρους και αμερόληπτης πληροφόρησης.
Την υπεράσπιση και διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, όταν απειλείται ή περιορίζεται από θεσμικά ή εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας καθώς και από το συγκεντρωτικό έλεγχο των Μ.Μ.Ε.
Τη θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του δημοσιογράφου και της εκτέλεσης του έργου του, πάντα με την αυστηρή τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και το σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Και τέλος, αλλά όχι τελευταίο
Την εξασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησης των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης, και κοινωνικής δικαιοσύνης, και
Την αγωνιστική δράση για την αδέσμευτη ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος.
Σε ότι αφορά το ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ώστε να γίνει πιο ουσιαστικός, να συνεδριάζει τακτικότερα αλλά και να αποκτήσει τον καίριο παρεμβατικό ρόλο που του επιβάλλει το καταστατικό, στο οποίο αναφέρεται ότι:
Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. εκτελεί χρέη Πανελλαδικού Συνεδρίου κατά το μεταξύ δύο Συνεδρίων χρονικό διάστημα. Το αντικαθιστά σε της της εξουσίες και αρμοδιότητες, παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων του Συνεδρίου, υποδεικνύει τα πρόσφορα για την εφαρμογή της μέτρα, εποπτεύει για την πιστή τήρηση και εφαρμογή του Καταστατικού και των αποφάσεων του Συνεδρίου και αναμορφώνει κατ’ έτος τον τριετή προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας που έχει ψηφίσει το Συνέδριο.
Τέλος, προτείνουμε να συγκροτηθούν επιτροπές από συναδέλφους για τη μελέτη ή οργάνωση σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, στη βάση που και το καταστατικό τους ΠΟΕΣΥ προβλέπει και συγκεκριμένα:
α) Διεθνών σχέσεων (Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων).
β) Δεοντολογίας.
γ) Νέας τεχνολογίας.
δ) Εργασιακών (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας), ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.
ε) Οργάνωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
στ) Συνθηκών εργασίας.
ζ) Πνευματικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντολογικών και άλλων εκδηλώσεων.



ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ στην ΕΣΗΕΑ
8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΣΥ
17/12/2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς