17 Δεκ 2017

Ανάγκη να δημιουργηθεί Εργασιακό Παρατηρητήριο


Το δεύτερο Ψήφισμα που κατέθεσαν οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι στο 8ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, αντιλαμβανόμενοι τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο των ΜΜΕ,αφορά στην αναβάθμιση του Γενικού Συμβουλίου το οποίο προτείναμε να αξιοποιηθεί με την καταγραφή όλων των εργοδοτικών αυθαιρεσιών στους χώρους εργασίας.



ΨΗΦΙΣΜΑ - ΠΡΟΤΑΣΗ
Δημιουργία Παρατηρητηρίου Συνθηκών Εργασίας στα ΜΜΕ

Προτείνουμε όπως αναβαθμιστεί ο ρόλος του Γενικού Συμβουλίου με τη δημιουργία Εργασιακού Παρατηρητηρίου με στόχο την καταγραφή όλων των εργοδοτικών αυθαιρεσιών στα ΜΜΕ και τη σύνταξη ετήσιας έκθεσης που θα υποβάλλεται προς το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.
Ολοένα και περισσότερο γίνονται αντιληπτά φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που τείνουν να αποτελέσουν μια «νέα πραγματικότητα» στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.


Συχνά-πυκνά οι αυθαιρεσίες αυτές δεν αντιμετωπίζονται ούτε με προσφυγή στα συνδικαλιστικά σωματεία, ούτε με προσφυγή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας.
Πληθώρα αντεργατικών νόμων αποτελεί τροχοπέδη για την προσφυγή των μελών ενός Σωματείου στη δικαιοσύνη.
Το πλήθος δε, των αυθαιρεσιών δεν δύναται να αντιμετωπιστεί εξολοκλήρου από τα Σωματεία μας.
Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:
1. Δημιουργία τράπεζας δεδομένων για να αποτυπωθεί το σύνολο των αυθαιρεσιών αυτών, που ανάλογα με την περίπτωση, άλλοτε στόχος είναι η μείωση της επαγγελματικής υπόστασης του δημοσιογράφου και άλλοτε η παρεμπόδιση του έργου τους.
2. Σύνταξη ετήσιας έκθεσης από το Εργασιακό Παρατηρητήριο για όλα αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο. Η έκθεση να αποστέλλεται και στη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων, ζητώντας στήριξη και αρωγή για την ανάσχεση της φαλκίδευσης του ρόλου των δημοσιογράφων.
3. Η σύνταξη της έκθεσης θα μπορεί να περιλαμβάνει και επώνυμες καταγγελίες μελών των Σωματείων των Ενώσεων, πλην όμως θα προστατεύεται το απόρρητο της ταυτότητας όσων προβαίνουν σε καταγγελία και θα αναφέρεται το γενικό πλαίσιο της καταγγελίας.
4. Η ετήσια έκθεση με την καταγραφή όλων των εργοδοτικών αυθαιρεσιών να δίνεται στην δημοσιότητα σε ειδική Συνέντευξη Τύπου για να ενημερώνεται το κοινό για την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ.

Την εποπτεία για την λειτουργία του οργάνου να έχει το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.



ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ στην ΕΣΗΕΑ

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΣΥ
17/12/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς